Zaterdag 3 juni 2023 congresdag Nijmegen
Op zaterdag 3 juni is ons voorjaarscongres in Nijmegen. De Vereeniging in Nijmegen zal ons ontvangen met een boordevol programma. Frank van de Laar zal een masterclass komen geven, de middag staat in het teken van pedagogiek in uiteenlopende lezingen en activiteiten (oa platform Mindset – zie hieronder voor de complimentenposter) en ’s avonds is de componist Hans Henkemans het onderwerp van een boeiend lecture-recital. Tussendoor is er voldoende tijd om bij te kletsen en uit te wisselen.
De aanmelding is gesloten.
Route naar De Vereeniging Nijmegen
De Vereeniging
Keizer Karelplein 2d
6511 NC Nijmegen
Dagprogramma congres:
8 minuten lopen vanaf Nijmegen CS, betaald parkeren op het terrein
Programma
10.00 – 10.30
inloop met koffie &
in gesprek met.. voor nieuwe leden – wees welkom!
10.30 – 12.30
masterclass & introductie Frank van de Laar
12.30 – 12.45
presentatie materiaalmarkt
— lunchpauze —
13.45 – 15.15
Lonneke Snijder platform Mindset
Mindset & complimenten
— theepauze —
15.45 – 17.15
Budy Mokoginta
workshop motivatie & de moderne lespraktijk
17.30 – 18.30 ALV
— 18.30 – 19.30 diner —
19.30 – 21.30
lecture recital Hans Henkemans
met Mattias Spee
In gesprek met…
Speciaal voor nieuwe leden en studentleden organiseren wij In gesprek met… Een korte samenkomst om het congres mee te starten. We willen graag dat ook (relatief) nieuwe leden en studentleden zich thuis voelen op het congres en met deze start speciaal voor jullie willen we plek creëren waarin jullie elkaar kunnen ontmoeten. Elize van den Berg (www.elizevandenberg.nl) en Heleen Vegter (www.heleenvegter.nl) zullen jullie ontvangen en met jullie het gesprek aangaan. Heb je misschien vragen over de EPTA? Wil je meer weten over de mogelijkheden? Heb je vragen of ideeën over jouw eigen praktijk die je graag zou willen delen? Vind je het leuk om andere pianodocenten te ontmoeten en uit te wisselen in een kleine groep? Of heb je andere onderwerpen die je de moeite waard vindt om te bespreken? We zouden het heel leuk vinden als je aansluit.
Frank van de Laar
masterclass & introductie
Biografie
Frank van de Laar werd in 1965 te Laren geboren. Op tienjarige leeftijd begon hij zijn pianostudie, die hij in 1989 aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jan Wijn afsloot met de hoogst denkbare onderscheiding.
Hij vervolgde zij studie in Hannover bij Prof. Karl-Heinz Kämmerling en in Amsterdam bij Naum Grubert.
In 1987 won hij de derde prijs op het Internationale Brahms Concours te Hamburg en in 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck concours en debuteerde in datzelfde jaar in de grote zaal van het Concertgebouw.
Sindsdien volgden optredens in binnen- en buitenland elkaar in hoog tempo op en werden door pers en publiek warm onthaald. Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika, Azië, waarbij vele prijzen en onderscheidingen hem ten deel vielen.
Zijn repertoire omvat de gehele periode van Bach tot heden, waarbij ook minder bekende oude en nieuwe meesterwerken een interessante rol spelen.
Bovendien is hij zeer actief op het gebied van de kamermuziek.
Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en meer dan 25 compact discs verschenen inmiddels van zijn hand.
Hij is als hoofdvakleraar verbonden aan de conservatoria Amsterdam en Zwolle.
Platform Mindset Lonneke Snijder
Mindset & complimenten
Aan de hand van enkele oefeningen en werkvormen leer je over de theorie van groeimindset (prof. C. Dweck) en krijg je handvatten hoe je de groeimindset kun stimuleren, zowel bij jezelf als bij je leerlingen! Je leert over Groeitaal en ook zullen we verkennen hoe je leerlingen constructief kunt stimuleren om met fouten en uitdagingen om te gaan.
Budy Mokoginta
workshop motivatie & de moderne lespraktijk
Biografie
Budy Mokoginta is docent algemene muziek en onderwijstheorie, onderwijsinnovatie en ontwikkeling, examenconstructeur, onderwijscoach bij Codarts Rotterdam.
Lecture recital Hans Henkemans door Mattias Spee
Als kind ging ik naar de Vrije School en het Stedelijk Lyceum in Zutphen om vervolgens in Amsterdam psychologie te gaan studeren aan de UVA. Muziek en psychologie waren al vroeg mijn grootste passies. Ik speelde als drummer en zanger in verschillende popbands en ik stond in 2006 met de rockband ‘Levetation’ in de halve finale van de Grote Prijs van Amsterdam. Ik merkte dat ik de meeste voldoening haalde uit het maken van iets; ik experimenteerde met componeren, fotograferen, tekenen en schrijven. Toen ik in 1995 een filmcursus deed ontdekte ik het proces van ‘documentaire maken’. Het plezier en de inspiratie die het gaf om samen een film te maken over iets dat me werkelijk aangreep is de belangrijkste reden dat ik documentairemaker wilde worden. In 1995 startte ik met de filmopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.In het documentaire-filmgenre komen veel van mijn interesses bij elkaar: interesse in mensen en hun verhalen, in vormgeving en techniek Tijdens mijn opleiding maakte ik een aantal persoonlijke, experimentele films waaronder ‘Spelen voor de Engelen’ (1998), over straatmuzikant Elyes, ‘Huilen’(1998) – een zoektocht naar mijn tranen en ‘Toekomst Muziek’ (1999) – een muzikaal egodocument over het naderende einde van mijn studentenleven. Ik kreeg tijdens mijn opleiding les en begeleiding van filmmakers Leo de Boer, Karin Junger, Paul van den Wildenberg, Jan Ketelaars en Ton Koole en Ben van Lieshout. In 1999 studeerde ik af als regisseur documentaire. In 2000 behaalde ik mijn Master in Video & Television aan de University of Portsmouth.Na mijn afstuderen won mijn debuutfilm als regisseur, ‘De Vleeseter’, over de hypocrisie van vleeseten, de eerste prijs bij AVRO’s Achtbaan, een programma voor jonge makers.
Een jaar later maakte ik voor de IKON/KRO ‘Echo van het Hart’ (2001) waarin mijn vaders’ hartoperatie de aanleiding is voor een zoektocht naar de betekenissen van het hart. In 2009 nam ik deel aan de scenario-workshop KIDS&DOCS van het IDFA onder leiding van cineaste Menna Laura Meijer.
Tussen 2012 en 2014 ontwikkelde ik in samenwerking met hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers ‘Doe even Normaal’: Een tiendelige informatieve documentaire serie voor de NTR over psychiatrische aandoeningen en de behandeling hiervan. De lange documentaire ‘Weggewist’ over mijn beroemde oudoom, de Nederlandse pianist, componist en psychiater Hans Henkemans werd in 2021 geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie van het NFF. Naast mijn werk als regisseur ben ik ook als documentaire-editor en regiecoach werkzaam.