European Piano Teachers Association - The Netherlands

Graadexamens

EPTA Nederland

Landelijke Graadexamens Piano

 

De Landelijke Graadexamens Piano (LGP) zijn een onderdeel van EPTA Nederland, waarbij leerlingen van EPTA-leden in staat worden gesteld om theoretisch en praktisch examen te doen op elf verschillende niveaus (graden). De examens vinden jaarlijks plaats in de periode maart-april op verschillende locaties verspreid over heel Nederland. 

 

Het doel van de graadexamens is om de deelnemers te motiveren en te stimuleren. De graadexamens halen het pianospel uit de sfeer van vrijblijvendheid, maar zonder het speelplezier uit het oog te verliezen.


Uniek aan de EPTA-examens is dat de kandidaten in de vorm van een klein recital examen kunnen doen. Al naar gelang de graad is dat korter of langer en samen met 4 andere kandidaten speelt elke leerling voor een publiek van ouders, docenten en natuurlijk de jury een passend programma. De jury vraagt daarnaast kort een aantal techniekonderdelen en na het speelexamen volgt een schriftelijk theorie examen.

 

In de afgelopen jaren hebben honderden kandidaten examen gedaan. In 2021 was een speciale online editie, maar gelukkig konden in 2022 de zalen weer open voor een live publiek.  

 

 

Graadexamens 2024

 

De graadexamens vinden plaats in maart en april, hieronder staan de  locaties:

 

Aalsmeer

Zaterdag 23 maart en zaterdag 13 april

Alkmaar

Zaterdag 20 april

Alphen aan den Rijn    

Zaterdag 13 april

Amstelveen

Zondag 14 april 

Arnhem

Zaterdag 23 maart

Breda Zaterdag 23 maart en zaterdag 13 april
Capelle a/d IJssel

Zaterdag 6 april

Eindhoven Zaterdag 6 april en zondag 7 april

Hoogeveen

Zaterdag 13 april

Houten               

Zaterdag 23 maart

Lanaken

Zaterdag 13 april en zondag 14 april

Oud Beijerland

Zaterdag 13 april

Utrecht

Zaterdag 20 april

Zwolle 

Zaterdag 20 april

 

 

Wij bedanken Van Kerkwijk Piano’s in Amstelveen en de Muziekakademie in Lanaken dat wij kostenloos gebruik mochten maken van hun locatie. 

Inschrijven voor Graadexamens 2024

In januari kunnen docenten hun leerlingen aanmelden voor de graadexamens van 2024, de kosten hiervoor bedragen €45. De inschrijving opent maandag 15 januari om 8:00 uur en sluit zaterdag 20 januari om 18:00 uur. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding.

Voor kandidaten

Als je pianodocent lid is van EPTA Nederland, kun je via je docent deelnemen aan de graadexamens. Het examen bestaat uit een speelexamen in de vorm van een concertje en een theorie-examen. De examens beginnen al op een eenvoudig niveau (A1) en je kunt doorgroeien via A2 naar B1, B2, C1, C2, D1, D2, E1, E2 en uiteindelijk naar graad F.

 

Het voordeel van graadexamens is dat je een doel hebt om naartoe te werken. Ook weet je zeker dat je kennis van theorie gelijk opgaat met je pianospel. Het is verstandig om met je docent te overleggen over aanmelding, de graad die je kunt doen en het repertoire.

 

 

Voor docenten

Log in bij het ledengedeelte voor meer informatie over het aanmelden van een kandidaat. De examens zijn openbaar toegankelijk. Overweeg je om ook met leerlingen deel te gaan nemen en wil je weten hoe het allemaal werkt, ben je van harte welkom om eens te komen luisteren. 

 

In het ledendeel van deze website (downloads) vind je alle informatie over de graadexamens: deelnamevoorwaarden, speeleisen, theorie-eisen, etc. De inschrijving is geopend van 15 tot en met 20 januari via het ledendeel op de site. 

 

 

Contact

Secretariaat graadexamens

[email protected]

 

 

Betaling van de graadexamens gaat via het aanmeldformulier op de website. 

 

 

 

 

Bekijk deelnamevoorwaarden

Profiteer als lid van EPTA

 

  • 3x per jaar GRATIS vakblad Piano Bulletin
  • Eigen profielpagina bij ‘Onze docenten’
  • Deelname aan de Graadexamens voor je leerlingen
  • Toegang tot de repertoire database
  • Contact met vakgenoten

Je bent al EPTA-lid

vanaf € 59,- per jaar

 

Meer informatie