EPTA Nederland
Geschiedenis
Het ontstaan van de EPTA
Pianiste Carola Grindea richtte in 1978 in Engeland de eerste European Piano Teachers Association op. Met haar tomeloze energie wist Carola Grindea in korte tijd de nationale vereniging uit te bouwen tot een internationale organisatie van formaat. Zij organiseerde congressen, nodigde gerenommeerde Europese pianisten uit en stimuleerde hen tot het oprichten van een EPTA vereniging in hun eigen land.
Grindea, leerling van Tobias Matthay, is beroemd geworden vanwege haar ‘Grindea Technique’ GRINDEA TECHNIQUE. De ontwikkeling van deze techniek bracht haar tot de oprichting van de International Society for Study of Tension in Performance – ISSTIP.
Grindea als Queen Mother
Ook al droeg zij haar taken over aan haar dochter Nadia Lasserson, Grindea werd nog altijd beschouwd als de ongekroonde ‘Queen Mother’ van de EPTA. In 2007 verscheen het boek Great Pianists and Pedagogues in Conversation with Carola Grindea bij Kahn & Averill te Londen. Carola Grindea overleed in 2009 op 95-jarige leeftijd, EPTA Europe was op dat moment uitgegroeid tot een internationale vakvereniging in 42 landen.
EPTA in Europa
Malcolm Troup is een andere naam die zeker genoemd moet worden in de beknopte geschiedenis van EPTA in Europa: hij heeft zich jarenlang ingezet om de internationale relaties van EPTA te versterken en ook buiten Europa uit te breiden.
Elk jaar wordt de Europese EPTA conferentie gehouden, telkens in een ander gastland met sprekers uit de EPTA-landen. De voorzitters van alle afdelingen ontmoeten elkaar hier tijdens de Annual Meeting. Ook geeft de europese EPTA het engelstalige PianoJournal uit.
EPTA Nederland
De Nederlandse afdeling van de EPTA werd op 13 januari 1982 opgericht door Frans Schreuder, pianodocent en docent pianomethodiek aan het Rotterdams Conservatorium in die tijd. Onder de inspirerende en voortvarende leiding van de eerste bestuurssecretaris Henk de By groeide de vereniging in enkele jaren uit tot een van de grootste EPTA-verenigingen van Europa met meer dan 800 leden.
Congres en studiedagen
De EPTA hield vanaf het begin studiedagen, masterclasses en workshops door het hele land. Sinds 1991 is het jaarlijkse tweedaagse Nationaal EPTA-congres de belangrijkste ontmoetingsplek voor samenkomst, lezingen, kennisuitwisseling en inspiratie. Daarnaast zijn er werkgroepen op verschillende gebieden, studiedagen en workshops waarbij ingespeeld wordt op de behoefte die de leden zelf aandragen.
In 1989 was Nederland gastland voor de Internationale EPTA-conferentie, met onder andere een masterclass en concert van Aldo Ciccolini, die hiermee voor het eerst sinds jaren weer in Nederland was. In 2015 is er een tweede internationaal Congres in Amsterdam gehouden, Key Connections. In een speciale editie van het Piano Bulletin is verslag gelegd van een aantal van de presentaties.
Sinds 2018 is er jaarlijks een congresdag in het voorjaar en in het najaar, waar mogelijk georganiseerd in samenwerking met een van de Nederlandse conservatoria.
Graadexamens
Naast het congres zijn de landelijke graadexamens piano uitgegroeid tot een belangrijk jaarlijks terugkerend evenement. Door het hele land coördineren leden van de EPTA graadexamens voor leerlingen die zich graag voor een jury willen presenteren en een diploma willen halen in één van de inmiddels 11 graden (A1 t/m F). Opgericht door Coosje de Wit is dit evenement inmiddels uitgegroeid naar ruim 400 leerlingen bijna 100 docenten die hun leerlingen examen laten doen op de verschillende niveaus. Graadexamens
Publicaties
Sinds 2011 heeft EPTA de stap gemaakt om ook lichte muziek in het programma op te nemen, met een vertegenwoordiger in het bestuur en de publicatie van de Leergang Lichte Muziek.
In loop der jaren zijn diverse boeken en CD’s door EPTA Nederland uitgegeven, waaronder het boek De Kunst van het Pianospel van Cornelius Berkhout en een opname van de pianoconcerten van Béla Bartók door Theo Bruins.
De landelijke uitstraling van EPTA Nederland wordt mede bepaald door de uitgave van een eigen tijdschrift, het Piano Bulletin, dat sinds 1983 drie keer per jaar verschijnt onder redactie van Christo Lelie, sinds kort ook te vinden als digitaal exemplaar op de website.
EPTA heeft een eigen bibliotheek, beheerd door de stichting EPTA Documentatie Centrum (EDC), die sinds 2007 ondergebracht is in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam (OBA).
Profiteer als lid van EPTA
- 3x per jaar GRATIS vakblad Piano Bulletin
- Eigen profielpagina bij ‘Onze docenten’
- Deelname aan de Graadexamens voor je leerlingen
- Toegang tot de repertoire database
- Contact met vakgenoten
Wil je lid worden van EPTA Nederland, heb je een vraag of opmerking? Neem contact met ons op.
Heb je een vraag over jouw lidmaatschap, contributie of betalingen?