European Piano Teachers Association - The Netherlands

Digitalisering in de lespraktijk

20 september 2015
/
Studiedag

Nieuwe studiedag met actueel onderwerp!
Programma: 11.00 – 17.00 uur.
Sprekers: Martijn van Dijk – digitalisering in de stempraktijk; Karin Limburg – gebruik multimedia in de pianoles; Alexander Buskermolen – digitaal leren en online piano-onderwijs; Jurianne Nentjes en Pieter Meinema – software tbv facturering en bedrijfsadministratie; Mart Tupman – muziekles-ondersteunend softwareplatform.
Locatie: Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA).
Toegang: gratis voor leden en niet-leden.
Aanmelding vooraf is niet noodzakelijk.
LET OP Vanwege de Dam tot Damloop is de OBA op 20 september met de auto vrijwel onbereikbaar.

Zie hieronder een samenvatting van de dag:

Op zondag 20 september 2015 vond in de OBA te Amsterdam de studiedag Digitalisering in de lespraktijk plaats. Vijf sprekers belichtten verschillende aspecten van dit onderwerp, voor een goed gevulde en enthousiaste zaal. Wederom een geslaagde dag van de Werkgroep Studiedagen en Scholing, onder leiding van Marc Pauwels.

Hieronder een toelichting per onderwerp. EPTA-leden vinden in het ledendeel van de website, onder Downloads, enkele documenten van de sprekers (PP, links, samenvatting).

Onderin de pagina vindt u enkele foto’s van de studiedag, gemaakt door Nicolaas Elsthout.

Toelichting

MARTIJN VAN DIJK – Digitalisering in de stempraktijk

Martijn van Dijk werkt als piano- en vleugelstemmer/technicus voor de firma Ypma Piano’s – Steinway Center Nederland. In zijn presentatie met live-demonstraties besprak hij de digitalisering in de stempraktijk en beantwoordde vragen als: Maakt stemsoftware de stemmer overbodig? Welke stemprogramma’s zijn er en hoe werkt het nu precies? Welke mogelijkheden zijn er om als pianist of docent zelf je instrument te stemmen met behulp van professionele stemsoftware?

 

KARIN LIMBURG – Gebruik multimedia in de pianoles

Karin van Limburg liet aan de hand van enkele praktische voorbeelden zien hoe ze in de pianoles gebruik maakt van de computer. Ze toonde onder meer een inspirerende multimediale muziekquiz en ze legde uit hoe ze buitenlands lesmateriaal aan haar eigen wensen kan aanpassen.
Na werkzaam geweest te zijn in de ICT is Karin piano gaan studeren aan de Schumann Akademie. Ze heeft inmiddels een eigen lespraktijk.

 

ALEXANDER BUSKERMOLEN – Digitaal leren en online piano-onderwijs

Alexander Buskermolen combineert een eigen lespraktijk met het cultureel ondernemerschap. In zijn bijdrage behandelde hij het digitale leren en het online piano-onderwijs, waarbij o.m. de voor- en nadelen, kansen en valkuilen, middelen en materialen, actuele ontwikkelingen en toekomstscenario’s aan de orde komen. Aansluitend demonstreerde Alexander zijn online initiatieven NoteforNotes (the worldwide digital classroom for classical music) en The Children’s Corner.

   

JURIANNE NENTJES en PIETER MEINEMA – Software t.b.v. facturering en bedrijfsadministratie

Jurianne Nentjes en Pieter Meinema ontwikkelen software en online programma’s t.b.v. het (muziek)onderwijs. Zij demonstreerden het door hen ontwikkelde SimpleFinance – een handige en gebruikersvriendelijke webapplicatie voor facturering en bedrijfsadministratie.

 

MART TUPMAN – Muziekles-ondersteunend softwareplatform

Mart Tupman rondde na een klassieke start zijn conservatoriumopleiding af als improviserend musicus. Hij heeft een drukke lespraktijk. Mart is de bedenker van MeTeach – een muziekles-ondersteunend softwareplatfom, ontwikkeld voor en door muziekdocenten met een eigen lespraktijk. Door lesmateriaal via MeTeach te benaderen worden praktische zaken rondom het lesgeven versneld, vereenvoudigd, gestroomlijnd en geautomatiseerd. Hij presenteert een eerste versie van het programma. Een van de concepten van MeTeach is distributie van oefenmateriaal (zelfgemaakt of bestaand) d.m.v. screenshots. Werkwijze en voordelen van deze methode werden toegelicht, met aansluitend een demonstratie hoe dit zelf te doen (m.b.v. gratis opensource-software).

Aanvullende informatie

Martijn van Dijk

Martijn van Dijk studeerde aan het Rotterdams conservatorium bij Mila Baslawskaja en Stéphane de May. Momenteel volgt hij pianolessen bij pianopedagoge Elly Salomé. Als pianotechnicus volgde hij seminars bij verschillende Duitse pianofabrikanten. Hij volgde de exclusieve Upright Piano Essential Course aan de Yamaha European Piano Technical Academy. Ook nam hij deel aan de cursus Flügel Mechanik Regulieren gegeven door Klavierbaumeister Joachim Leonardy. Nu is hij, na intern een intensief opleidingstraject te hebben gevolgd, in dienst bij Ypma Piano’s – Steinway Center Nederland als piano- en vleugelstemmer/technicus. Hij brengt zijn kennis en ervaring met veel plezier en passie (en met gebruik van digitale hulpmiddelen) in de praktijk bij particulieren, professionals en in de grote concertzalen van Nederland.

Info presentatie Digitalisering in de stempraktijk

Maakt stemsoftware de stemmer overbodig? Een presentatie met live demonstraties over het gebruik van stemsoftware in de praktijk. Er wordt bekeken welke stemprogramma’s er zijn, wat stemsoftware nu precies doet, wat het wel kan, wat het niet kan en welke voordelen het in de dagelijkse praktijk biedt wanneer stemmer en software hun kwaliteiten combineren, en welke mogelijkheden er zijn om als pianist of docent zelf je instrument te stemmen met behulp van professionele stemsoftware.

~~~~~

Karin Limburg
Nadat ze eerst in de logistiek en later in de ICT werkzaam was, kreeg Karin in 1998 de kans om het roer om te gooien. Ze is toen piano gaan studeren aan de Schumann Akademie. Hiermee kwam een lang gekoesterde wens tot leven. Inmiddels heeft ze een eigen lespraktijk waar ze veel plezier aan beleeft.

Info presentatie
Karin laat met een paar praktijkvoorbeelden zien hoe ze in haar lessen de computer gebruikt. Ze vertelt over een zelf gemaakte muziekquiz, waarbij de computer op de televisie wordt aangesloten om daarop dia’s met daaraan gekoppelde muziekfragmenten af te kunnen spelen.
Vaak pas ik ook buitenlands lesmateriaal aan, zodat ze voldoen aan mijn eigen behoeftes binnen de lessen. Daar zal ik een paar voorbeelden van laten zien en een korte uitleg geven hoe ik dat doe.

~~~~~

Alexander Buskermolen

Alexander Buskermolen (1985) behaalde zijn Bachelor of Music Piano klassiek aan het conservatorium van Utrecht bij Klára Würtz en zijn Master of Music Piano bij de HMT in Leipzig (D) en bij Fontys in Tilburg bij Hans Eijsackers. Alexander richtte in 2011 Lexo Music Productions op, het productiebedrijf waarin al zijn werkzaamheden als cultureel ondernemer samenkomen. Hij is actief als docent met een bloeiende lespraktijk in zijn woonplaats Gouda en schrijft voor (inter)nationale websites zoals Pianostreet.com, voor Pianowereld, voor het Liszt Concours Utrecht en zijn eigen goedbezochte blogs over de internationale concertpraktijk en piano methodiek. Als oprichter van NoteforNotes© werkt Alexander aan een uitgebreid nieuw online platform voor het delen van kennis over het studieproces per compositie, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van video toepassingen om het studieproces inzichtelijk en toegankelijk te maken.

Info presentatie

Alexander Buskermolen schetst in deze 90 minuten durende presentatie de context van het digitale leren en hoe deze ook het muziekonderwijs is binnengedrongen. De komst van het internet heeft kennis in alle sectoren vele malen sneller beschikbaar gemaakt, zo ook in de wereld van les methodiek en de piano. Met YouTube als één van de grootste spelers vinden studenten EN docenten inspiratie, voorbeelden van hoe het wel en niet moet, en zijn er in de afgelopen 15 tot 20 jaar talloze websites gebouwd die ieder op hun eigen manier bezoekers willen overtuigen van hun methodische formule. Alexander – zelf ondernemer op het web – neemt u mee op een reis door de tijd, van de jaren ’90 met de eerste online initiatieven tot twintig jaar in de toekomst met enkele scenario’s hoe onze digitale beroepspraktijk er uit komt te zien. Aan het einde van de presentatie is er uitgebreid de tijd om uw vragen te beantwoorden en met u in discussie te gaan over de voor- en nadelen van alle ontwikkelingen die elkaar in sneltreinvaart opvolgen.

Meer informatie over Alexander Buskermolen vindt u op www.lexomusicproductions.com

~~~~~

Jurianne Nentjes (1969)

Jurianne heeft lange tijd gewerkt als softwareontwikkelaar in (markt-)onderzoek en Business Intelligence, zowel in het bedrijfsleven als in het Hoger Onderwijs. Momenteel is ze 5e jaars student (docent piano) aan de Schumann Akademie. Sinds een half jaar is ze bezig met het ontwikkelen van online software voor muziekdocenten en voor psychologen.

Pieter Meinema (1988)

Pieter is in 2013 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als sociaal psycholoog. Na zijn studie is hij meteen begonnen met zijn eigen onderneming als softwareontwikkelaar. Hij ontwikkelt een online programma voor begeleiding en coaching. Daarnaast is hij zelf coach voor jongeren van de middelbare school.

SimpleFinance.nl

SimpleFinance is een handige en gebruikersvriendelijke webapplicatie voor facturatie en bedrijfsadministratie. Met een paar drukken op een knop wordt er automatisch een factuur gegenereerd, verzonden en netjes opgeslagen. Dit bespaart veel tijd. Verder is het mogelijk om uitgaven te administreren ten behoeve van belastingaangifte en voor het genereren van winst/verliesrekeningen. Bovendien is SimpleFinance handig te combineren met de leervolgsystemen YouCoach.nl en MuziekPraktijk-online.nl.

~~~~~

Mart Tupman

Mart Tupman is pianodocent. Conservatorium opleiding. Aanvankelijk klassiek, dan IM gestudeerd. Hij heeft ruim twintig jaar een goedlopende lespraktijk. Hij denkt veel na over lesgeven, methodiek, pedagogiek, en produceert aan de lopende band eigen lesmateriaal. Laatste 3 jaar bezig met ontwikkeling van een “lesondersteunend software platform”: MeTeach.

Presentatie MeTeach
MeTeach is een muziekles-ondersteunend softwareplatfom.
Ontwikkeld voor en door muziekdocenten met een eigen lespraktijk.
Door lesmateriaal via MeTeach te benaderen worden praktische zaken rondom het lesgeven versneld, vereenvoudigd, gestroomlijnd en geautomatiseerd.
MeTeach is nog in ontwikkeling, bedenker Mart Tupman zal een eerste versie van het programma demonstreren. Tevens mogelijkheid om te participeren in verdere ontwikkeling.

Aansluitend: demonstratie oefenmateriaal maken
Een van de concepten van MeTeach is distributie van oefenmateriaal (zelfgemaakt, of bestaand) door middel van screenshots (beeldschermfoto’s). Werkwijze en voordelen van deze methode worden toegelicht, met aansluitend een demonstratie om dit zelf te doen (m.b.v. gratis “open source” software).