European Piano Teachers Association - The Netherlands

NIEUW: POP IN DE PIANOLES 2

9 maart 2019
/
Studiedag

In maart vindt de nieuwe cursus Pop in de pianoles 2 plaats. Deze EPTA-cursus sluit aan op de basiscursus Pop in de pianoles, die de afgelopen jaren door veel collega’s werd gevolgd. Voor deelname aan Pop 2 is het niet nodig voorafgaand de basiscursus gevolgd te hebben.

Docent Jaco Benckhuijsen biedt de klassiek geschoolde pianodocent veel praktische informatie en training. Aan de orde komt:

  •  Speelbaar maken op verschillende niveaus en stapsgewijs uitwerken van een arrangement: hoe kun je een popsong zo aanbieden dat de leerling al spelend zijn arrangement leert opbouwen en uitbreiden, zonder zich te hoeven verliezen in een uitgeschreven partij?
  • Stijleigen arrangeren en spelen: hoe geef je een piano-arrangement een echte ‘pop-sound’?
  • Uitbreiding harmonie in de pop: het mengen van modi. We leren begrijpen en herkennen hoe songschrijvers hun songs harmonisch interessanter maken zonder de drieklank-basis los te laten: principes, patronen, voorbeelden.
  • Stijleigen techniekoefeningen zullen helpen om onze song-arrangementen te spelen zonder gehinderd te worden door technische uitvoeringsproblemen.
  • Werkend vanuit songs zullen we onze repertoirekennis vergroten en onze kennis en vaardigheden oefenen. We proberen de ritmische, harmonische en melodische patronen, te herkennen om zo snel tot didactisch effectief en speelbaar lesmateriaal te komen.
  • Improvisatie in de pop: eenvoudige technieken en oefeningen om improviserend te begeleiden en improviserend te soleren.

Jaco Benckhuijsen is docent Methodiek Piano Jazz en Pop songwriting en analyse aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij jazzpiano studeerde. Daarvoor gaf hij les aan verschillende gemeentelijke en privé-muziekscholen, waar hij zich specialiseerde in lessen pop en jazz-piano. Hij schreef een tweedelige serie ‘Pop-grooves in de pianoles’ voor het Piano Bulletin.

Naast zijn werkzaamheden als docent werkt Jaco als producer, arrangeur en schrijft en produceert hij zijn eigen pop songs.

Lesdata en -tijden 9,  23 en 30 maart 2019  van 11.00 tot 14.00
Locatie               Conservatorium van Amsterdam, lokaal 435
Oosterdokskade 151, 1011 DL Amsterdam
Bereikbaarheid   Het conservatorium ligt op loopafstand van het Centraal Station.
Betaald parkeren in parkeergarage Oosterdok (onder het conservatorium).
Kosten E 175,-

Het maximaal aantal deelnemers is inmiddels bereikt, dus deelname aan deze cursus is niet meer mogelijk.

Aanmelden kan via [email protected]

 

Werkgroep Scholing

Ingeborg Hubens
Lucia Marrucci
Marc Pauwels, coördinator